08 de juliol 2022

 

Los fallos del sistema de acogida de refugiados ucranianos en España

1 de juliol de 2022


Bon dia,

Afortunadament el periple d'aquesta família no és la norma general.  Amb el nostre projecte del "Corredor Humanitari" hem portat prop de 800 persones i estem en contacte amb la majoria d'elles a través de WhatsApp. Òbviament hi ha coses millorables, però podem afirmar que la gran majoria, mes del 90%, estan molt contentes i agraïdes pel suport rebut.  Bé és cert que hi hem estat a sobre i quan alguna cosa ha fallat ens hem posat en contacte amb les diverses entitats (CREU ROJA, ACCEM, CEAR) fins a trobar una solució.  En molts casos, les frustracions venen de que no han estat acollides correctament dins el sistema. Hi ha moltes famílies d'acollida (i també algunes entitats) que han posat bona voluntat però no han sabut orientar be a les refugiades de les opcions que tenien, i llavors, es quan es produeixen situacions com les que es descriuen en aquest minireportatge. 

Aprofito per informar-vos que dimarts passat vam arribar amb quaranta-vuit noves refugiades (gairebé la mitat eren menors). Tot va anar com una seda aquest cop, un viatge tranquil i una recepció per la Creu Roja excel·lent. De moment estan a un Hotel a Santa Susanna i en breu les destinaran a alguna població d'acollida, però encara no sabem on.

Estem organitzant el que possiblement serà el darrer comboi (com a mínim fins setembre).  Sortirem diumenge 3 de Juliol de Lviv i arribarem  a BCN dimecres 6 Juliol.

Com deia aquest serà el darrer comboi fins nou avís. Els motius que porten a posar en "stand by" el projecte són:

 1. Recursos econòmics exhaurits

 2. Saturació de disponibilitat d'allotjaments dignes a Espanya durant l'estiu

 3. Tant el Gunsal com jo necessiten un descans. Portem gairebé quatre mesos sense parar i les nostres vides familiars, l'economia i la feina se'n comença a ressentir. 

Les vostres aportacions i solidaritat han contribuït per poder treure de l'infern vuit-centes persones. És un granet de sorra en aquesta tragèdia que ha portat mes de quinze milions de persones a abandonar les seves llars, però una mostra del que podem fer des de la societat civil si ens ho proposem. Estic molt content de la implicació de Cordada i de tots vosaltres en el projecte. 

De totes maneres la setmana que ve us informaré d'aquest darrer viatge i intentaré fer-ne un balanç global.  

Ens veiem a la mani contra les morts a les fronteres aquesta tarda?

Miquel Bada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Últim comboi solidari (fins avui) 7 de juliol 2022 Ucrania: cuidadoras y guerreros, por Laura Freixas La industria de los vientres de alquie...